Examenafname EXIN of APMG?

Voor sommige cursisten bestaat onduidelijkheid over de afname van het BiSL Foundation examen. Hierna kunt u lezen hoe een en ander is geregeld en een juiste keuze maken.

Huidige situatie

Op dit moment kunt u op 2 manieren examen doen:

  1. Via het EXIN. Het examen heet bij het EXIN voluit: EXIN Business Information Management Foundation with reference to BISL (code: BIMF).
  2. Via APMG. Het examen heet hier: “BiSL Foundation” en aanmelden gaat via APMG-Benelux

Hoewel lange tijd onduidelijkheid bestond over deze twee exameninstituten, bieden beide op dit moment de BiSL examens aan gebaseerd op dezelfde stof en met dezelfde omvang en zwaarte.

Vergelijking EXIN – APMG

Hieronder kunt u de overeenkomsten en verschillen zien van de examens gebaseerd op de foundation van BiSL.

EXIN APMG
Naam examen EXIN Business Information Management Foundation with reference to BISL BiSL Foundation
24/7 online examen mogelijk Ja Ja
Examencentra Nederland Alkmaar
Utrecht
Rotterdam
Zwolle
Eindhoven
Huizen
Onderdeel opleidingstraject Ja Onbekend
Onderdeel HBO-opleiding Ja Onbekend
Vervolgopleiding mogelijk Functioneel Beheerder Professional (BIMP) BiSL Advanced
Talen waarin examen mogelijk is Nederlands
Duits
Engels
Portugees
Nederlands
Duits
Engels
Frans
Portugees
Spaans

Disclaimer: hoewel dit overzicht zorgvuldig is samengesteld, kunt u hier geen rechten aan ontlenen. Indien u een verbetering heeft of de actuele situatie is veranderd, geeft u dit dan a.u.b. door. Het schema zal dan worden aangepast.)

Toegezonden praktijkervaring

We ontvingen de volgende interessante praktijkervaring:

Ik heb recent zowel online examens bij EXIN als bij APMG afgelegd (BiSL bij APMG). Ik heb na het gebruik van beide zelf ook een sterke voorkeur voor EXIN:

  • Nadat je het examen gekocht hebt kan je deze bij EXIN op ieder gewenst moment maken. Bij APMG moet je deze boeken en dat moet minimaal 2 uur vooruit.
  • EXIN biedt de mogelijkheid je configuratie (PC, webcam, etc) te testen alvorens je het online examen koopt. Bij APMG kan dit alleen in de online omgeving na betaling.
  • De website van APMG is erg omslachtig, probeer maar eens het online examen voor BiSL te boeken. Nadat je het examen hebt gehaald wordt het eerst een paar dagen stil, daarna krijg je een link en moet je weer op een andere website een nieuw account aanmaken met al je NAW om het certificaat te kunnen downloaden. Niet echt duidelijk allemaal.
  • EXIN heeft een kantoor in Nederland waardoor support in het Nederlands verloopt. Bij APMG gaat dit in het Engels.

Keuze maken tussen EXIN en APMG

Wat is wijsheid in het maken van een keuze? Zoals gezegd is er inhoudelijk geen noemenswaardig verschil. Heeft u al eerder examen gedaan bij EXIN, dan is EXIN een logische keuze, en andersom geldt dat natuurlijk ook voor APMG.